Annons

Bakom mina experimentglasögon

För några veckor sedan inledde jag ett hundradagarsexperiment. Det går ut på att jag varje dag under hundra dagar skriver ner ett antal saker som jag är glad och tacksam för. Genom att göra det, ska jag träna min förmåga att känna tacksamhet och glädje och på så vis bli lite lyckligare. Lite mer lycka är alltså målsättningen och enligt dem som forskar inom området Lycka är det fullt möjligt, tacksamhet ökar den upplevda lyckan. Så här tre veckor in i experimentet kan jag konstatera att jag faktiskt noterar sådant jag inte tidigare sett och att jag därför har haft roligare på jobbet än vanligt.

Redan några dagar in i experimentet upptäckte jag att det var alldeles för enkelt att skriva ner samma saker varje dag. Jag skrev att jag var tacksam för min familj, för min hälsa och lite grand om löpning och yoga. Alltsammans är sådant som gör mig glad och tacksam, men eftersom jag var ute efter att uppmärksamma nya händelser och personer bestämde jag mig för att tänka om och så att säga klumpa ihop det vanliga till en och samma punkt. För att tvinga mig att notera annat, helt enkelt. Jag bestämde mig även för att flytta mitt fokus till jobbet, vilket var ett bra beslut. För genom mina experimentglasögon har jag de senaste veckorna uppmärksammat en massa saker som gör mig glad och tacksam på jobbet. Förra veckan var jag t ex med på några möten, alldeles vanliga planeringsmöten av olika slag. Min erfarenhet är att det sällan händer något oväntat på den typen av möte. Alla säger ungefär vad de brukar säga (jag med) och en del säger inget alls. Det är åtminstone vad jag har tänkt om mötena tidigare, men nu är jag inte så säker. För med mina experimentglasögon på, ser jag något annat. Personer, som jag tidigare uppfattat som tystlåtna, har plötsligt sagt hur mycket som helst och kommit med kreativa idéer och konkreta förslag. En person, som i vanliga fall brukar säga ”det går nog inte” har istället sagt ”det fixar jag”.

LÄS MER:  I Kalmar finns en guldbuss

En del av er minns kanske Docenternas låt ”Solglasögon” (japp, det var fyrtio år sedan). I den sjunger de att ”allting blir så vackert bakom mina solglasögon”. Själv sjunger jag ”allting blir så nytt bakom mina experimentglasögon”.

Till er som vill upptäcka nya saker är veckans tips därför att ta på experimentglasögonen.

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

Bli den första att lämna en kommenter på "Bakom mina experimentglasögon"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.