Annons

Avsnitt 6: Kan vi kapa morgontopparna?

Under våren har ni chansen att följa förvaltningschef Ann Persson när hon utvecklar äldreomsorgsverksamheten i den kommun hon arbetar. Till sin hjälp har hon Tony Högnelid från Phoniro Systems. Ann Persson är en fiktiv person och finns inte på riktigt. det gör inte heller kommunen eller verksamheten vi säger att hon arbetar i. Men även om Ann är påhittad, så vet vi att det finns många som hon runt om i landet, och många kommuner som hennes. Så är du intresserad av verksamhetsutveckling och vill veta lite mer vad det innebär, tycker jag du ska lägga några minuter varje vecka på att följa Anns och Tonys arbete med verksamhetsutvecklingen. Tony däremot, han finns. Har har själv arbetat som chef i äldreomsorgen, men har nu helt fokus på att hjälpa kommuner med deras verksamhetsutveckling. Lär gärna av honom, för han är duktig på det här. // Lill

PS. Har du inte läst de tidigare avsnitten? Behöver du lite repetition? Här är länkarna till de tidigare avsnitten:

Här hittar du förklaringar till de begrepp Tony Högnelid använder…

Introduktion: Vad har verksamhetsutveckling med delade turer att göra? Läs…

Avsnitt 1: Hur ska Ann Persson klara sitt uppdrag? Är det ens möjligt? Läs…

Avsnitt 2: What’s in it for me? Läs…

Avsnitt 3: Chefen visar vägen. Läs…

Avsnitt 4: Räkneexempel och nyckeltal. Läs…

Avsnitt 5: Framtidens rekryteringsbehov är snart här (och så här löser vi det). Läs…

___________________________________________________________

Vård- och omsorgsnämndens ordförande Karin tittar på klockan och inser att hon behöver gå till nästa möte. Ann och Tony vill gärna fortsätta sitt samtal och bestämmer sig för att sitta kvar på Karins kontor. Karin säger hej då och Ann vänder sig mot Tony. – Det känns lite jobbigt med alla problem och utmaningar, det gör det. Men samtidigt, när jag vänder på det så tycker jag att vi har stora resurser att använda oss av. Det gäller bara att använda dem rätt, och ha ett annat fokus än vi har idag. Istället för att varje år börja prata om hur mycket vi behöver spara och hur svårt det är, så borde vi prata om hur vi ska använda de pengar vi faktiskt har. Jag förstår att det är frustrerande för våra medarbetare att leva under den där sparpressen och jag förstår att det lätt blir ett negativt fokus. Jag menar bara att energin borde kunna användas till att göra så bra verksamhet som möjligt av de resurser vi har. Men du Tony, det är en sak vi behöver prata mer om. Inte för att vi kan lösa det nu, men jag vill veta hur du tänker. Det gäller det här med delade turer.

– Javisst, svarar Tony, det klart att vi ska prata om det. Det finns faktiskt en enkel matematisk formel för det. Inget konstigt alls. De flesta kan den, men vi glömmer kanske bort att använda den.

LÄS MER:  Lycka till i oktober

– Precis, inflikar Ann. För det är väl så att om vi behöver vara 15 personal på helgen, säg 10 personer på dagen och 5 på kvällen, så behöver vi vara sammanlagt 30 personal för att kunna jobba varannan helg.

Tony nickar och Ann fortsätter. – Men problemet är ju löftet om heltider till personalen, och är det fler som går upp i tid så är har vi bara 27 personer kvar, och det räcker inte till att jobba varannan helg och då måste det bli delade turer.

– Så är det, konstaterar Tony. Och det här är inget lätt problem och det måste mötas med största respekt, men det finns lite olika vägar att prova. Fast man måste också vara medveten om att när man har provat allt så kan man komma fram till att det inte går. Och då måste man bestämma sig för om man ska ha delade turer eller om man ska ha varannan helg och då ta den merkostnaden som det blir. Men som sagt, först måste man prova lite olika vägar. Först en tanke jag har, som skulle vara intressant att testa, och det är OB-ersättningen. Den har sett likadan ut i hundra år. Från kl 19 på vardagskvällar säger vi att det är obekvämt att arbeta och sedan hela helgerna. Men är det så? Många som jag har pratat med tycker det är skönt att arbeta både dag och kväll. Man hinner med en massa i privatlivet de dagar man jobbar kväll.

– Ja, säger Ann, det är min erfarenhet också.

LÄS MER:  Nyhetsbrev 24 september 2020

– Fast då är ju frågan, fortsätter Tony, ska man verkligen använda OB-ersättningen till just kvällar efter 19? Många skulle nog säga att det är mer obekvämt att gå upp halv sex på morgonen för att hinna lämna barnen på dagis, innan man börjar klockan sju. Men nu till det jag tänkte på. Skulle man kunna omfördela en del av OB-ersättningen till delade turer? Den som väljer att arbeta delade turer får helt enkelt OB-ersättning. De allra flesta tycker ju ändå att det är obekvämt med delade turer.

– Intressant tanke, svarar Ann. Men vi får ju ändå inte bort de delade turerna.

– Nej, säger Tony, det är sant. Jag tänkte mest i de fall då man provat alla andra vägar och ändå måste ha delade turer kvar. Men vi kan vänta lite med det, och börja med vad man kan göra för att försöka få bort de delade turerna. Belastningen i äldreomsorgen har tre toppar kan man säga. De är på morgonen, vid lunch och på kvällen. Och morgonen är den stora akilleshälen, den som styr hur många vi måste vara under dagen. Det är med mornarna vi måste börja, för kan man kapa topparna då är mycket vunnet. Att effektiviteten ibland är för låg, handlar ju om att man behöver vara många under en begränsad tid, men att alla blir kvar även när det inte behövs lika många. Vi måste helt enkelt lösa morgontopparna på något sätt.

– Men, säger Ann, vi kan ju inte låta våra pensionärer vänta hur länge som helst på att få komma upp.

– Självklart inte, fortsätter Tony. Men vi kan väl åtminstone ifrågasätta hur vi jobbar idag, för att se om det är möjligt att göra något åt morgontopparna. Det finns kanske pensionärer som vill ha sin morgonhjälp tidigare än de får idag, och några i arbetslaget kanske kan börja tidigare. När börjar ni idag på morgonen i hemtjänsten?

LÄS MER:  Veckans nyhetsbrev 3 sep 2020

– Det är lite olika, svarar Ann. Vissa grupper börjar klockan sju på morgonen, andra börjar halv åtta.

– OK, säger Tony. Om man samlas i lokalen för rapport och för att hämta sitt schema och sådant så kommer man ut till pensionärerna 20-45 minuter senare. Skulle några istället kunna åka direkt ut till några pensionärer?

Ann protesterar. – Personalen måste få träffas och få sin rapport. Det kan ju ha hänt något under natten.

– Jo det är sant, säger Tony. Men det betyder väl i och för sig inte att vi måste ha den där träffen för alla direkt på morgonen. Jag antar att ni har pensionärer som kan prata med personalen själva. Och dessutom kan man ju använda lite modern teknik, mycket information går att få ut via telefoner. Fast det är jätteviktigt att komma ihåg att det här inte ska göra det sämre för personalen, utan tvärt om. De som behöver en muntlig rapport ska självfallet få det. Men kapar man den stora toppen så blir stressen mindre och man samlas när morgonjobben är klara. Om man har planerat tillräckligt bra vill säga.

– Jag vet inte vad jag ska tro eller tycka, säger Ann. Personalen sliter hårt redan som det är och det här känns lite som ett önsketänkande. Eller?

– Det behöver det inte vara, svarar Tony, samtidigt som han reser sig upp. – Jag ber om ursäkt men jag måste gå, jag har ett annat möte om en stund. Kan vi inte fortsätta nästa vecka med den här diskussionen? Då kan vi även gå igenom de där andra vägarna man kan gå för att försöka få bort de delade turerna.

– Det låter bra, svarar Ann. Jag ska också iväg. Jag har en förhandling med facket i eftermiddag, som jag behöver förbereda. Men då ses vi igen nästa vecka!

Nästa vecka fortsätter Ann och Tony sina samtal och sitt arbete. Missa inte det.

PS. Vill du kontakta Tony Högnelid? Ring honom direkt på telefon 0702-419710 eller skicka ett mejl tony.hognelid@phonirosystems.se. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.