Annons

Avsnitt 5: Framtidens rekryteringsbehov är snart här (och så här löser vi det)

Under våren har ni chansen att följa förvaltningschef Ann Persson när hon utvecklar äldreomsorgsverksamheten i den kommun hon arbetar. Till sin hjälp har hon Tony Högnelid från Phoniro Systems. Ann Persson är en fiktiv person och finns inte på riktigt. det gör inte heller kommunen eller verksamheten vi säger att hon arbetar i. Men även om Ann är påhittad, så vet vi att det finns många som hon runt om i landet, och många kommuner som hennes. Så är du intresserad av verksamhetsutveckling och vill veta lite mer vad det innebär, tycker jag du ska lägga några minuter varje vecka på att följa Anns och Tonys arbete med verksamhetsutvecklingen. Tony däremot, han finns. Har har själv arbetat som chef i äldreomsorgen, men har nu helt fokus på att hjälpa kommuner med deras verksamhetsutveckling. Lär gärna av honom, för han är duktig på det här. // Lill

PS. Har du inte läst de tidigare avsnitten? Behöver du lite repetition? Här är länkarna till de tidigare avsnitten:

Här hittar du förklaringar till de begrepp Tony Högnelid använder…

Introduktion: Vad har verksamhetsutveckling med delade turer att göra? Läs…

Avsnitt 1: Hur ska Ann Persson klara sitt uppdrag? Är det ens möjligt? Läs…

Avsnitt 2: What’s in it for me? Läs…

Avsnitt 3: Chefen visar vägen. Läs…

Avsnitt 4: Räkneexempel och nyckeltal. Läs…

____________________________________________________________

Tony och Ann bestämmer sig för att ta en fika och prata vidare. De går förbi nämndordförande Karins kontor och frågar om hon har lust att följa med. Det har hon och de bestämmer sig för att gå till kommunhusets cafeteria. Den drivs av omsorgens innegrupp och kaffet är både gott och billigt.
När de satt sig vid ett bord undrar Karin om de andra läst SKL’s senaste rapport om framtidens rekryteringsbehov inom vård och omsorg.

Ja, säger Ann, jag hörde om den på Aktuellt igår och jag laddade ned den direkt från SKL’s hemsida.
– Jag har också laddad ned den, säger Karin, men jag har inte hunnit sätta mig in i innehållet, jag har suttit i möten hela dagen. Men det låter skrämmande. Det behöver rekryteras 225 000 nya medarbetare inom vård och omsorg fram till 2022. Undrar vad det innebär för vår kommun.
– Jag hann kolla på rapporten igår, säger Tony. Totalt för vård och omsorg är det 225 000 personer, för kommuner och landsting tillsammans. Om man tittar enbart kommunerna handlar det om 140 000 personer. Det är ganska många det.
– Verkligen, inflikar Karin. Men visst är det både nyrekryteringar på grund av pensionsavgångar och rekryteringar för att behoven ökar?
– Jo det stämmer, svarar Tony. 81 000 rekryteringar inom kommunerna behövs för att folk går i pension. Men resten beror på ett ökat behov. Idag arbetar 295 000 personer med vård och omsorg i kommunerna. 2022 kommer det att behövas 358 000 enligt SKL.

– Men visst fanns det förslag i rapporten på hur vi ska klara allt det här, frågar Karin samtidigt som hon tar ett bett på sin bulle.
– Jovisst, säger Tony och nickar. SKL har nio olika förslag:

  1. Använd kompetensen rätt
  2. Bredda rekryteringen
  3. Låt fler jobba mer
  4. Förläng arbetslivet
  5. Visa på karriärmöjligheter
  6. Skapa engagemang
  7. Utnyttja tekniken
  8. Marknadsför jobben
  9. Underlätta lönekarriärer

– Jag känner igen förslagen, säger Karin. Alla är ju inte helt nya, en del av dem har diskuterats tidigare när det varit svårt att rekrytera till vård och omsorg. Men hur tänker du om allt det här Tony? Och hur tror du att det kommer att drabba vår kommun?
– Ja, till att börja med ska ni vara glada över att ni sagt ja till det arbete vi kommit överens om, svarar Tony. Det betyder att ni kommer att vara väl förberedda på utmaningarna. Sedan tror jag att vi måste dela upp utmaningarna i två delar. En del handlar om att det är svårt att rekrytera och svårt att göra jobben attraktiva. Den andra delen handlar om ekonomin. Ska vi ha råd med den utökning som SKL pekar på finns det egentligen två huvudspår. Det första är att vi fortsätter som vi gör idag och höjer skatten. Om jag räknar snabbt i huvudet så handlar det om ungefär 2,5 miljarder i månaden för hela landet.
– Men, undar Ann, hur menar du att vi gynnas av att vi bestämt oss för att genomföra vår verksamhetsutveckling?
– Jag ska förklara, säger Tony, men jag tycker att vi går tillbaka till kontoret så att jag kan visa lite exempel på datorn.

De promenerar tillbaka till Karins kontor och Tony plockar fram två bilder i datorn. – Titta här, säger han och pekar på den första bilden (bild 1).

tony1

Bild 1

Det blå och gula fältet upp till det röda strecket är de medarbetare vi har anställda inom vård och omsorg. På den horisontella axeln har ni åren från 2014 till 2022. På den lodräta axeln till vänster ser ni antalet timmar som anställningarna motsvarar. Det gröna strecket motsvarar det behov av kundtid om antalet personer motsvarar, och jag har räknat på en effektivitet på 52%, dvs så mycket av arbetstiden som personalen är hos kunderna. Det svarta strecken visar kostnaden för kostnaden för bristen mellan behov och tillgång. Kostnaden syns på den lodräta axeln till höger, säger Tony och pekar på bilden. Som ni ser blir kostnaden väldigt hög om vi fortsätter som vanligt, som vi gör idag. Men om vi istället ökar effektiviteten till 70 % – och då menar jag inte att vi ska springa fortare utan arbeta mer strukturerat och smartare och bli bättre på att använda tekniska lösningar – då skulle det kunna se ut så här, säger Tony och pekar på en ny bild (bild 2).

tony2

Bild 2

– Som ni ser får vi då en överkapacitet istället, fortsätter Tony. Skillnaden mellan det gröna strecket och det blå fältet.

– Hm, säger Karin och tittar på Ann. Det känns bra att vi redan nu har satt igång utvecklingsarbetet.

Nästa vecka fortsätter Ann och Tony sina samtal och sitt arbete. Missa inte det.

PS. Vill du kontakta Tony Högnelid? Ring honom direkt på telefon 0702-419710 eller skicka ett mejl tony.hognelid@phonirosystems.se. 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.