Annons

Att se är viktigare än att låtsas (borde vara åtminstone)

Varje vecka, året runt, skickar vi vårt nyhetsbrev till er läsare, och varje dag publicerar vi nyheter på Äldreomsorgsbloggen. Det absolut mesta vi publicerar, det som andra har skrivit och det som vi skrivit själva, har en koppling till äldreomsorgen.  Glada nyheter, tråkiga nyheter, ingetderanyheter – men förhoppningsvis en del att lära av (oftast finns att lära även av tråkiga nyheter). Och varje vecka kan vi se vilka nyheter ni läser mest. När jag nu går igenom läsarstatistiken för 2011, året är ju nästan slut, ser jag att det finns en text som lockat till läsning betydligt mer än annat. Den texten publicerades i mars och handlar om läsglasögon. Om att jag insett att jag behöver läsglasögon, att jag köpt mig ett par sådana, men att jag drar mig för att använda dem. Att jag inte vill skylta med att jag behöver dem. Att jag ibland tom väljer att inte kunna läsa något jag behöver läsa, trots att jag vet att läsglasögonen ligger i handväskan.  Hur idiotiskt som helst och samtidigt mänskligt – vi människor är ju inte alltid så logiska, och vi undviker gärna att skylta med att vi behöver hjälp av något slag. Vi klarar oss själva, HJÄLPMEDEL behövs inte. Så fungerar många av oss, jag själv inkluderad.

Under året har jag pratat med massor av människor som är som jag, som hellre låter vardagen bli onödigt komplicerad. Människor som låtsas att de inte har inkontinensbekymmer (har jag inga inkontinensskydd, är jag inte inkontinent), låtsas att de hör (använder jag inte min hörapparat så finns den inte och då är det inget fel på min hörsel) eller hellre stannar hemma än att använda sin rollator (den där rollatorn i hallen är nog inte min).

LÄS MER:  Hänger det på motivationen?

Otaliga gånger har jag förvånats och suckat över äldre personer i min närhet som vägrar att skaffa sig hörapparater eller för den delen broddar till skorna. Jag har inte förstått hur de tänkt, det har verkat så dumt. Fast nu förstår jag. Och det ÄR verkligen dumt.

Det här är årets sista nyhetsbrev. Nästa gång vi hörs är det 2012 och även om det inte borde spela någon roll, en vecka hit eller dit, livet rullar på som vanligt, känns det ändå lite stort och fullt av möjligheter, tycker jag. Som att det med eftertryck är läge för förändring. För egen del tänker jag börja med läsglasögonen. Hädan efter ska på när helst jag behöver dem. Att se är viktigare än att låtsas.

Tack för i år kära läsare. Vi önskar er alla ett gott slut och ett gott nytt år. Med eller utan hjälpmedel. Helst med förstås. // Lill

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

7 Comments on "Att se är viktigare än att låtsas (borde vara åtminstone)"

 1. Måhända agerar somliga lika ologiskt som du men knappast i den utsträckning att det lättvindigt går att generalisera. Jag har själv använt glasögon i hela mitt liv och aldrig upplevt att det medfört komplikationer. Utan mina glasögon ser jag inte.

 2. Astrid, arbetsterapeut | 29 december, 2011 kl. 11:32 | Svara

  Att inte använda hjälpmedel kan vara ett sätt att upprätthålla självbilden. Min pappa, nu 91 år, är norrman och har alltid varit väldigt spänstig och har ofta fått höra att har har ett så lätt steg. Vid 89 års ålder började han använda gångstavar, eller en i alla fall. Men det var inte så att han behövde käpp inte. Sen var han med om en operation som gjorde att han behövde använda kateter ett tag. Då hörde jag hur han vitt och brett berättade att han hade kateter och att det var därför han gick med staven. Det var viktigare för honom att ingen trodde att han behövde ett hjälpmedel än att vara diskret om att han hade kateter. Hans självbild är ju att han är spänstig och har ett lätt steg. Och det är väl det han vill visa utåt också.
  Den här erfarenheten tar jag med mig i mitt jobb som arbetsterapeut när jag förskriver hjälpmedel.

 3. Glasögon är väl det minst ”skämsiga” hjälpmedel man kan ha. Nu för tiden finns det till och med de som skaffar glasögon med fönsterglas för att ha som accessoar, så modernt och inne är det. När jag växte upp på 1960-70-talet kunde ungar bli kallade ”glasögonorm” om de hade glasögon. Tack och lov så har det ändrats. Man kan bara önska att utvecklingen blir densamma för hörapparater, gånghjälpmedel mm. När det gäller inkontinensskydd så gör ju faktiskt tv-reklamen sitt till att avdramatisera användandet av dem. Kanske skulle media kunna hjälpa till ännu mer att synliggöra människors behov av hjälpmedel så det inte känns så märkvärdigt eller ”skämsigt” att använda dem. I takt med att vi lever allt längre kommer allt fler av oss att behöva använda hjälpmedel av olika slag. I framtiden blir det antagligen mer regel än undantag.

 4. När det gäller glasögon har jag iakttagit det fenomen du beskriver, att vissa (kvinnor företrädesvis) undviker att använda dem. Då gäller det ju läsglasögon vars inträde i livet är ett handfast bevis på ens eget åldrande. Personer som har andra behov av glasögon funderar väl inte så mycket på det, tror jag. Så problemet är måhånda att acceptera sitt eget åldrande och dess konsekvenser av olika slag. Kanske ett mer påtagligt bekymmer för kvinnor än för män. Vilket ju är trist och fånigt i sig, men mänskligt. Tack för ett år med intressanta diskussioner och en bra läsvärd blogg! Gott Nytt År!

 5. Jag tackar också Lill och Linda för det gångna året och för ert outtrötliga arbete att hitta ämnen för oss att ventilera!

  Gott Nytt År!

 6. Gunnar Brolin | 1 januari, 2012 kl. 10:23 | Svara

  Glasögon är sedan snart 30-år ”en del av min kropp” och utan dem klarar jag mig ej! Hörapparat har jag liggande i skrivbordet, det skrälliga,metalliska ljdet kan jag inte med. Hörselceller för att höra syrsor och cikador och kan inte ersättas av hörapparat, likaså har jag inte celler för att registrera konsunanter i gutturala röster. Men annars hör jag skapligt och kan säga ”vafalls”!
  Har också blivit tilldelad en rollator, på grund av att jag har mycket svårt att gå. Spinalkanalen är för trång! Käpp fungerar bättre för mej, tycker jag! Det är klart att man ska vara glad för att det finns hjälpmedel, inte skämmas för att använda dem!! Jag använder även ”vuxenblöjor” och skäms ändå inte!!

 7. Morris Packer siervkr: Arggh! Emaunel! Sorry Jack!Går och lägger mig igen./morris 0  0

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.