Annons

Att göra något för första gången. Maj 95 inspirerar.

Bodil Jönsson, känner ni till henne? Professor emerita och författare till boken ”När horisonten flyttar sig – att bli gammal i en ny tid” och hon som för femton-tjugo år sedan (tror jag) började prata om ställtid. Det där om att vi behöver tid att ställa i ordning, ställa av och ställa om. För några veckor sedan lyssnade jag på denna insiktsfulla kvinna när hon föreläste om att bli gammal. I största allmänhet, men också i synnerhet – nu när vi lever allt längre och horisonten flyttar på sig. Hon sa mycket klokt Bodil Jönsson, men just nu tänker jag på det hon sa om att när man blir äldre så är en upplevelse sällan ny, man gör nästan aldrig något för första gången. Det där krassa konstaterandet gjorde mig nämligen lite sorgsen. För det är ganska häftigt, tycker jag, att veta att man ska göra något man aldrig har gjort och sedan se till att göra det. Det kan vara rejält nervöst och tom lite läskigt, men det känns levande. Mitt i livet. Pang på. Oavsett hur gammal man är. Åtminstone tycker jag att det har varit så hittills i livet. Därför blir jag glad när jag nu sitter och läser om Maj som är 95 år och som varit Lucia för första gången i sitt liv. Vitt nattlinne, ljus i håret, skrida fram i tåget och få applåder. För första gången. Jag undrar hur det kändes. Jag hoppas hon tyckte om att vara Lucia.
Ytterligare en tanke är att jag också vill vara Lucia. Maj 95 inspirerar. Så nästa år tänker jag inte beklaga mig över att mina barn är så stora att de inte längre är med i några luciatåg och att jag därför inte får en riktig luciakänsla. Nästa år tänker jag vara Lucia själv.

LÄS MER:  Lyssna på Ingvar Skoogs sommarprat

En riktigt god jul till er allesammans! Var än ni är.

Lill Jansson och Linda Marklund

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

4 Comments on "Att göra något för första gången. Maj 95 inspirerar."

  1. Något liknande upplevde jag härom dagen. Jag brukar läsa och diskutera nyheterna i dagstidningen, för en grupp dementa, någon morgon i veckan. Vi kom att prata om uppfostran och lärarnas svåra situation i skolan. En liten tant, mycket dement, lutade sej över bordet och försökte blanda sej i samtalet. Efter någon minut fick hon fram att det var föräldrarnas skyldighet att uppfostra barnen och vi lyssnade alla och gav henne rätt. Va glad hon blev när hon fick fram dessa ”kungsord”!!

  2. Jag har läst Bodil Jönssons bok. Mycket intressant. Jag tror man ständigt kan göra nya upplevelser. Samhället runt omkring förändras och man själv upptäcker nya infallsvinklar. Man blir aldrig färdig!

  3. Rekommenderar starkt Bodil Jönssons bok, mycket kloka ord som leder till egna reflektioner. Bl.a.: ”Vi som är gamla idag har andra erfarenheter och förväntningar än vad våra föräldrar hade. Det gör att vi inte känner igen oss i bilden av hur en äldre människa SKALL vara. ”

    Jag tror att vi är unika livet igenom och att det viktiga är att kunna få vara den man är och tillhöra en gemenskap. Här är en solskenshistoria till, se länken: http://www.expressen.se/resor/1.2574545/eva-96-flyttar-till-thailand-for-gott
    Och Lill självklart ska du vara Lucia nästa år

  4. Min snart 87 åriga svärmor fick en julklapp i förväg, en biljett till en bandymatch. Hon som många gånger har blivit missnöjd med julklappar under åren blev glad som ett barn över att få göra något hon aldrig gjort tidigare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.