Annons

Är vi alla längtande fjortonåringar?

1979 släpptes en skiva som heter Broken English. På den sjöng Marianne Faithful en låt som heter The Balad of Lucy Jordan, och den lyssnade jag mycket på. 1979 var jag fjorton år och jag kan inte påstå att jag riktigt förstod vad sångtexten handlade om (det gör jag knappt idag heller), men det var särskilt några textrader som fastnade. ”At the age of thirty seven, she realized she’d never ride through Paris in a sports car, with the warm wind in her hair”, sjöng Marianne Faithful och jag sjöng med och jag minns att jag då tänkte två saker. Det ena var att jag minsann skulle åka sportbil genom Paris med håret fladdrande i vinden, vad jag längtade efter att få göra det. Det andra var att det var väldigt långt till att jag själv skulle fylla 37.

För ett tag sedan hörde jag låten igen. Jag skulle precis parkera bilen utanför ett äldreboende, där jag och några andra skulle göra ett studiebesök, när låten spelades på radion. Eftersom jag blev glad när jag hörde sången, satt jag kvar i bilen en stund och lyssnade och sjöng med (den här gången konstaterade jag att det var väldigt länge sedan jag själv var 37). När jag sedan gick in på boendet och sa hej till några av dem som bor där, blev jag nästan yr i huvudet. För när jag hälsade på en äldre kvinna, tänkte jag ”hon har också varit fjorton” och när jag hälsade på en väldigt gammal man tänkte jag ”han har också varit fjorton” och så höll det på och istället för att skaka hand med en grupp äldre personer, kändes det som att jag hälsade på ett gäng fjortonåringar, vilket jag å andra sidan kanske gjorde. För de där fjortonåringarna finns väl i oss. Som årsringarna på ett träd, där den ena årsringen växer på den andra samtidigt som alla finns kvar. I själva verket är vi kanske längtande fjortonåringar allihop.

LÄS MER:  Gå i barndom

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

Bli den första att lämna en kommenter på "Är vi alla längtande fjortonåringar?"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.