Annons

Politik och profession

På söndag startar Almedalsveckan i Visby. Då samlas politiker, företagare, lobbyister, marknadsförare och alldeles vanliga turister för att prata om, ja det allra mesta faktiskt. Jag läser programmet och kan se att över 2100 seminarier arrangeras. Till det ska en stor mängd mingel av olika slag läggas. Själv ska jag ägna mig åt äldreomsorgsfrågor. Samla ny kunskap och information och inte minst få ett hum om vilka frågor det är olika intressegrupper vill sätta på agendan och göra till de viktigaste frågorna för framtidens äldreomsorg. Ska jag tro de seminariepresentationer jag hittills läst, kan jag se att våld mot äldre och äldres läkemedel är två sådana områden. Och finansieringen av äldreomsorgen naturligtvis, det är det ämne som politikerna själva verkar intressera sig mest för, vilket väl får sägas vara rimligt.

Almedalsveckan är i första hand en arena för politiker, och för dem som vill påverka politiker, och då är det naturligt att det är politiska lösningar som levereras på de frågor som lyfts, för som man frågar får man svar. Men är det inte en smula fantasilöst att tro att det är politikerna som har svaren för framtiden, eller svaren för nutiden för den delen. Trots allt är det väl i det lilla som mycket av omsorgen händer, och som mycket av omsorgen utvecklas. Allt det där som handlar om hur man organiserar sig, hur man möter de äldre, hur mycket man arbetar för att hitta nya och bättre lösningar – både för de äldre och för personalen. Allt det där som har med chefer och vårdpersonal att göra. Det finns kommuner där hemtjänsten och de särskilda boendena är fantastiska verksamheter. Så finns det kommuner där man har en bit kvar. Frågan är bara om det har med politikerna att göra. Jag är inte så säker.

LÄS MER:  Listan

Ha en skön sommarvecka allesammans. Nästa vecka rapporterar jag från Almedalen. Här på bloggen, i vår Facebookgrupp och på Twitter.   // Lill

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

1 Comment on "Politik och profession"

  1. Hej Lill,

    Om du har ngn agenda över alla äldrevårdsseminarier under Almedalsveckan vore det toppen att ta del av den. Eller om du vet var man lätt kan överskåda äldrevårdsseminarierna. Jag kommer vara på plats tis-sön.

    Bästa hälsningar,

    Stéphanie

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.