Annons

Är det mer ansträngande att arbeta i äldreomsorgen än att arbeta med något annat?

Förra veckan skrev jag om heltidstjänster i äldreomsorgen. Inte bara ska heltidstjänster vara en rättighet bland dem som är kommunalt anställda, tycker jag, utan det finns nog dessutom anledning att tro att äldreomsorgen skulle bli bättre av att alla arbetar heltid (tror jag). Sedan det skrevs har jag fått ett antal mejl, och någon kommentar på bloggen, som handlar om att heltid i äldreomsorgen inte borde vara 40 timmar i veckan (vilket det ju inte heller är om man går på schema och 37 timmar räknas som heltid), de som skriver säger att en heltid snarare borde ligga på ungefär 30 timmar i veckan. Min fråga är varför. Är det verkligen mer ansträngande att arbeta i äldreomsorgen än att arbeta i någon annan bransch? Själv är jag inte övertygad. Jag har arbetat i många år med vård och omsorg av olika slag, gått på schema, arbetat varannan helg och allt det där, och jag är inte säker på att jag tycker att de jobben var mer ansträngande än andra jobb jag haft eller har.

Jag har här inga synpunkter på antalet timmar när det gäller heltidstjänster rent allmänt och inte specifikt när det gäller äldreomsorgen, mer än att det handlar om ett ålderdomligt synsätt det där om att alla ska vara på jobbet lika många timmar (jag är övertygad om att det finns personer som skulle göra mitt jobb på färre timmar än jag, precis som det finns andra som skulle behöva betydligt mer tid). Vad jag undrar är bara om det är mer ansträngande att arbeta med äldreomsorg än att arbeta med något annat. Vad tror ni?

LÄS MER:  Glad påsk önskar Lill och Linda

Ha en skön vecka allesammans! Nu kommer snart våren. // Lill

4 Comments on "Är det mer ansträngande att arbeta i äldreomsorgen än att arbeta med något annat?"

  1. Nina Wikström | 26 mars, 2015 kl. 12:54 | Svara

    Att jobba på särskilt boende idag är att alltid lämna mycket av dig själv vid dörren för att kunna bli vad den äldre behöver att du är. De allra flesta äldre som bor hos oss på särskilt boende har kognitiva funktionsnedsättningar och ett omvårdnadsbehov som kräver att personalen ger 100%, alltid. Nu är ju jag bara sjuksköterskan och behöver således inte lägga mig på hatthyllan hela tiden, men personalen gör ett jättejobb! Så för deras skull men också för de äldres skull så vore kortare arbetsdagar inte helt fel.

  2. 38.25 tim=heltid numer. Många arbetar halvtid.då orkar man. Vore nyttigt om alla förståsigpåare utifrå kom på en veckas pass. Trött till kropp å själ! Välkomna!

  3. Redaktionen | 26 mars, 2015 kl. 14:06 | Svara

    Hej Nina och Elenor! Tack för synpunkter. Och som sagt, jag betvivlar inte att det är krävande att arbeta på ett särskilt boende eller i hemtjänsten, det vet jag ju av egen erfarenhet att det är. Vad jag funderar på är snarare om det är mer ansträngande än någon annan bransch eller kommunal verksamhet för den delen. Det finns många yrken där man ”lämnar sig själv vid dörren” eller där man blir ”trött till kropp och själ”. Kanske är det heltidsnormen över huvud taget som bör ifrågasättas. // Lill

  4. Våra pensionssystem bygger på h e l t i d s-anställningar, som underlag för dräglig pension, men då måste man dessutom ha ett sparande utöver, så tänk efter detta. Sedan kan man börja fundera om nuvarande organisationer inom t e x äldreomsorgen är rätt upplagd/organiserad, då man rätt snart kommer till den punkten att se på hel-kontra deltid då vi talar om kvinnoarbete o c h äldreomsorgen i synnerhet. Idag förekommer mkt höga sjuktal inom just denna branschen, detta området, och mkt tim-anställd personal, och frågan man ställer sig är:rätt arbetsmiljö?rätt utbildning ? rätt lönesättning? många kvarstår, så fortsätt debatten genom att lösa ovanstående frågor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.