Annons

Är det kräm i er etiska policy?

En policy är en avsiktsförklaring. Vanligtvis ett antal riktlinjer som ska styra vårt agerande, våra beslut och vårt förhållningssätt. Hjälpa oss att nå våra mål helt enkelt. Alla möjliga grupper och för all del enskilda individer skriver policys. För att ha något att hålla sig till, för att ena gruppen eller  av andra skäl. En del av oss har mindre bra erfarenheter av policys  och säger att de brukar vara blaha-blaha, hyllvärmare och dammsamlare som ingen människa bryr sig om. Andra gillar policys och tycker att de är ett sätt för en grupp att vara tydlig – internt och externt – och att en policy i högsta grad påverkar människors handlingar.

Själv gillar jag policys. Tycker att de ibland ger mig vägledning i hur jag ska agera eller besluta i en viss fråga, i fall jag skulle vara osäker. Dessutom ger policyn sedan mitt beslut lite extra tyngd, inför mig själv. Däremot kan jag tycka att de policys som kallas för etiska policys kan bli lite urvattnade. Att de saknar udd, att de egentligen bara handlar om att alla människor har samma värde, att vi ska bemöta varandra med respekt,  vilket vi självfallet ska, frågan är bara vad det betyder. Det är som när politiker talar om VÄRDIG äldreomsorg. Jaha, tänker jag. Men vad betyder det? Rent konkret.

Härom dagen läste jag dock en etisk policy med lite kräm i. Det är ett privat vård- och omsorgsföretag som bl a formulerar sig så här: ”Var och en bär ett personligt ansvar för sitt arbete. Man kan inte gömma sig bakom någon annan” och ”Ingen av oss låter sig utnyttjas. Vi utnyttjar inte vår ställning för att skaffa oss personliga förmåner”.

Vad tycker ni? Var inte det ganska bra? Vad står det i er egen etiska policy förresten? //Lill

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

Bli den första att lämna en kommenter på "Är det kräm i er etiska policy?"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.