Annons

Äntligen. TV-serien jag väntat på.

Nu kommer den. Tv-serien som åtminstone jag har väntat på. ”Sveriges bästa äldreboende”. Två av landets främsta experter ska försöka hjälpa personalen på ett vanligt svenskt äldreboende att skapa Sveriges bästa. På fyra månader och med samma budget.

Ja, jag vet. Det går självfallet att ha invändningar mot upplägget. Hur mycket kan förändras på så kort tid? Vad händer när tv-kamerorna försvinner? Hur länge består förändringen? Och inte minst, hur vet man att äldreboendet är, eller blir, Sveriges bästa? Det kan ju finnas hur många boenden som helst som är bättre. Visst. Men på samma sätt som motsvarande serie om en skolklass (klass 9 A), som gick på tv för några år sedan, fick igång en diskussion om personalens kompetens och förutsättningar och vad kunskap och engagemang betyder, hoppas jag att den här dokumentärserien kan göra samma sak för alla som arbetar på särskilda boenden. Jag har dessutom stort förtroende för både Jane Lindell Ljunggren och Yngve Gustafsson, de båda experterna, och det gör att jag tror att tv-serien har en chans att bli riktigt bra, och jag kommer definitivt att bänka mig framför tv-apparaten när avsnitten sänds. Eller fel, eftersom jag inte har någon tv-apparat kommer jag att se serien i min dator på Svt-play, på en tid jag själv väljer. Ni som arbetar på särskilda boenden kanske kan välja att se avsnitten tillsammans, på något personalmöte. Är inte det en bra idé?

Eller vad säger ni, alla ni chefer i äldreomsorgen? // Lill

LÄS MER:  Anpassningar för äldre medarbetare

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

4 Comments on "Äntligen. TV-serien jag väntat på."

 1. Birgitta Odelstierna | 9 augusti, 2013 kl. 21:00 | Svara

  Så jättebra! Serien med klass 9A var ju fantastisk. Hoppas att denna serie blir lika engagerande och väcker debatt. Ett äldreboende angår inte bara de äldre som bor där, utan även de anhöriga till de äldre samt personalen.
  Dagens 60-talister kommer inte att vilja ha det på sitt boende, så som dagens äldre får finna sig i.
  Jag har en känsla av att de styrande i kommunernas äldreomsorg inte tror att de själva skall bli gamla och vårdbehövande.
  När kommer denna serie???

 2. Den serien vill jag se och kommer att se den om inget kommer i vägen!
  Jag har en ganska gedigen erfarenhet från min frus omhändertagandehem för dementa. Har också bildat mig en liten uppfattning om hur det går till på en del andra omhändertaganden och gjort jämförelser mellan hemmen.

 3. Maggan Persson | 14 augusti, 2013 kl. 11:47 | Svara

  Det ska bli SÅ roligt att följa serien. Hoppas den kan lyfta viktiga frågor och leda till kvalitetsutveckling.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.