Annons

Ansvar kan vara upplyftande. Eller betungande.

I förra veckans nyhetsbrev fanns en artikel med rubriken Se positivt på åldrande – då kanske du inte får demens. Utan att gå in på detaljer så handlade artikeln om att det verkar vara så att äldre personer, som har en positiv syn på åldrandet, har en minskad risk att drabbas av en demenssjukdom. Utifrån det kan man dessutom tänka sig att om samhället har en mer positiv syn på äldre människor och på åldrandet, är det också lättare för äldre själva att ha en positiv syn och därmed minska risken för att drabbas av en demenssjukdom.  För ja, det verkar faktiskt som vi i någon mån själva kan påverka risken för att drabbas av demens, och inte minst Alzheimers, där risken för att drabbas ser ut att minskas med 50% om man har en positiv syn på åldrandet jämfört med en negativ syn. (Enkelt uttryckt. Ni som vill ha mer detaljer får läsa artikeln.) Det lär med all säkerhet forskas vidare inom området, men eftersom våra livsstilsval påverkar en del andra sjukdomar är det kanske inte förvånande att det är så även med demenssjukdomarna.

Eftersom jag tyckte att artikeln var intressant, berättade jag om den när jag åt lunch med två kompisar, och deras reaktioner var diametralt olika. Den ena sa ”berätta mer, berätta mer” och blev nästan lycklig av vetskapen om att hon själv ser ut att kunna påverka risken för att drabbas av demens. Min andra kompis däremot, hon sa ”sluta, jag vill inte höra”. Hon vill helt enkelt inte få till sig mer kunskap om vilket ansvar hon har för sin hälsa. Hon tränar redan regelbundet, hon har slutat röka, hon äter något sånär nyttig mat och hon är måttlig med alkoholen och att nu behöva tänka på att ha en positiv inställning till sitt eget åldrande, nej det är mer ansvar än hon vill ha.

LÄS MER:  Ett modigt debattinlägg

Två helt skilda reaktioner med andra ord. Själv tycker jag att det var positiv information, det tycker jag rent allmänt om sådant jag kan påverka själv. Och ett litet frö har den allt sått, den där artikeln. Både när det gäller min syn på mitt eget åldrande och när det gäller vad vi tillsammans kan göra för att att gemensamt få en mer positiv syn på åldrandet. Och gärna en lite mindre fördomsfull syn. Jag menar, det finns faktiskt fortfarande folk som inte tycker att man ska ha långt hår när man fyllt femtio utan ”efter fyrtio har man kort” (om man är kvinna vill säga).

Ha en skön vecka allesammans! // Lill

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

Bli den första att lämna en kommenter på "Ansvar kan vara upplyftande. Eller betungande."

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.