Annons

Anhörigvårdare demonstrerar

Frågan har aldrig varit ”om”, det är ”när” det handlat om. Jag menar, när anhöriga som vårdar en närstående ska börja tröttna på sitt så ofta slitsamma arbete. Offentligt tröttna, offentligt börja protestera, offentligt falla ihop av trötthet. För det är många anhörigvårdare som sliter och som upplever en sådan stor stress att den egna hälsan påverkas, och ibland även den egna livsgnistan. För de allra flesta som vårdare en närstående i hemmet är livet inte bara tungt utan även fyllt av glädje och kärlek (det är därför man orkar), men i takt med att anhörigas omsorgsarbete blir allt mer omfattande och de anhöriga blir allt äldre, kommer fler att krokna, var så säkra. Och nu har det hänt. I veckan läste jag om anhörigvårdare som ställt sig på torget med plakat. På plakaten stod det att kommunen i fråga utnyttjar anhörigvårdarna, använder dem som gratis arbetskraft.

Anhörigvårdarna är flera hundratusen i Sverige, och de vårdar alltifrån små barn till mycket gamla människor och dem de vårdar har olika behov. De jag pratar om nu är de som vårdare en äldre familjemedlem, någon som behöver omsorg och omvårdnad för sådant som är relaterat till åldrande och de sjukdomar som vi ofta drabbas av när vi blir äldre. Det är den allra största gruppen anhörigvårdare och de är så många att när de inte orkar längre, då får kommunernas äldreomsorgsförvaltningar problem.

Men det här visste ni säkert redan, det är väl inga nyheter? Nej, jag tror inte det, och därför blir jag lite förvånad när ansvarig chef i kommunen, där anhörigvårdarna demonstrerade, säger att hen inte fått några signaler om att anhöriga får ta ett för stort ansvar. Kanske är det så. Att chefen inte visste. Att chefen aldrig hört om det. Men jag tänker att om man från en förvaltnings sida ska få till ett bra samarbete med anhöriga och ett bra anhörigstöd, som man enligt lag är skyldig att erbjuda, ska man nog som organisation vara lite mer lyhörd än så. Ta de anhöriga på lite större allvar helt enkelt.

LÄS MER:  Tack för Jerusalem Challenge

Ha en bra vecka allesammans! Vi hörs! // Lill

Bli den första att lämna en kommenter på "Anhörigvårdare demonstrerar"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.