Annons

Andra tänker annorlunda

När det gäller äldreomsorgsfrågor är vi förvånansvärt introverta i Sverige. Vi har visserligen blivit bättre på att lära av varandra och på att lyfta fram goda exempel, men oftast kommer de där exemplen från Sverige. Ibland går det att läsa om robotar i äldreomsorgen i Japan eller om en demensby i Holland, fast mycket mer än så är det sällan och det är lite synd, tycker jag. Äldreomsorgsfrågorna är trots allt hyperaktuella i hela världen och inte minst i västvärlden, där allt fler blir äldre och där andelen äldre utgör en allt större andel av befolkningen. Så rimligen finns det mycket att lära av dem som arbetar i äldreomsorgen i andra länder. Som demensvården i Australien till exempel, där man har en annan syn än vi när det gäller vilka kompetenskrav som ska ställas på dem som arbetar i vården. Istället för krav på en specifik utbildning verkar man lägga fokus på personliga egenskaper. Man pratar om hur viktigt det är med emotionell intelligens och man använder till och med ord som ”äkthet”, att man behöver vara ”äkta” som person. Man säger alltså att de personliga egenskaperna är viktigare än den utbildningsbakgrund man har. Det är i och för sig en diskussion som hörs även i Sverige, informellt händer det att folk säger sådant som ”det viktigaste är hur du är som person”. Däremot sägs det aldrig i officiella sammanhang, det tror jag aldrig att jag har hört.

Jag säger inte att de har rätt i Australien och personligen tycker jag att teoretiska kunskaper är viktiga om man ska arbeta med äldreomsorg. Däremot tycker jag att det är ett bra exempel på att man kan tänka helt annorlunda än vi i Sverige och jag är helt säker på att det går att lära sig något av det. För precis som vi inte har världens bästa skola i Sverige eller världens bästa sjukvård, har vi nog inte världens bästa äldreomsorg heller.

LÄS MER:  I Kalmar finns en guldbuss

Vill du veta lite mer om äldreomsorgen i Australien, finns här en sida som heter HelloCare. Facebooksidan hittar du här.

Allt gott! // Lill

 

Bli den första att lämna en kommenter på "Andra tänker annorlunda"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.