Annons

Älskar du dem?

En gång i tiden arbetade jag i en stor organisation, vi var över 40000 medarbetare. När högste chefen (det fanns en oändlig radda nivåer och chefer mellan henne och mig) pratade ledarskap med de andra cheferna, brukade hon ställa frågan: Älskar du dina medarbetare? Själv tyckte jag att frågan var fånig. Att älska sina medarbetare är väl ändå att ta i? Den typen av kärlek känner jag bara för mina närmaste, tänkte jag.

Så här, ganska många år senare, tänker jag att frågan nog snarare var felformulerad än fånig. Jag har en känsla av att det från början är en fråga ställd till amerikaner, som ju tenderar att använda mer storslagna ord än vi gör i Sverige, jag menar de ÄLSKAR ju varandra på ett annat sätt än vi gör här. Om vi formulerar om frågan, gör den lite mer svensk och istället för älskar säger ”tycker om” – då blir frågan helt plötsligt mer relevant, tycker jag. För frågar vi istället ”Tycker du om dina medarbetare?” och det är väl ändå en bra fråga att ställa till ledare? I synnerhet när det handlar om verksamheter som ger stöd och omsorg till andra. För allt sprids nedåt i en organisation. Omtanke eller ointresse. Allt.

I fortsättningen när jag hör konsulter och chefer pratar om att leda med kärlek, ”management by love”, ska jag tänka att det står för att ”tycka om”. Det blir visserligen inte samma schvung i det, lite tamare blir det allt. Men det blir även lättare att ta till sig. För jag tror nämligen de har rätt, de som talar om kärlek eller ”tycka om” eller vilket begrepp vi nu använder.

LÄS MER:  Enhetscheferna

Eller vad säger ni? Rätta mig om jag har fel. // Lill

PS. Ni politiker som läser det här, frågan är självfallet ställd även till er. Tycker ni om dem ni leder?

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

7 Comments on "Älskar du dem?"

 1. Det är ett intressant tema som kan anpassas efter situation. Jag menar, man skulle lika gärna kunna göra om frågan till: tycker du om dem du vårdar? Om man tycker om någon vårdar man på ett helt annat sätt. Och konsten att arbeta med människor är att hitta det där unika hos alla människor som gör den personen speciell. Tycka om… Även om man inte tycker om alla så är det möjligt att hitta det där positiva speciella hos de allra flesta.

 2. Jag håller med dig. Jag brukar tänka att jag har de medarbetare jag har och det kan jag göra ganska lite åt på kort sikt. Därför får jag arbeta med det jag kan påverka, nämligen min inställning till dem. Lite slarvigt uttryckt skulle man kunna säga att det är lika bra att tycka om dem eftersom jag inte kan bli av med dem. Med tanke på att jag som chef är i en maktposition tror jag att det är oerhört viktigt att man kan gilla något hos alla sina medarbetare. Annars tror jag det är väldigt lätt att man medvetet eller omedvetet missgynnar eller nonchalerar de man inte tycker om.

 3. Gunnar Brolin | 21 oktober, 2010 kl. 09:34 | Svara

  Har aldrig någonsin hört uttrycket” leda med kärlek”. Måste vara en ren ”skrivbordskonstruktion” av en mycket naiv människa! Men att med respekt leda och bemöta varandra, det är en självklarhet!!

 4. Nej, det måste nog faktiskt vara ”älskar” för att det ska finnas någon mening med frågan. ”Tycker om” ställer inga krav. Jag tror faktiskt du är lite feg? 😉

 5. Att älska!? sina medarbetare. Jag tycker att frågan kanske skulle vara : ” tycker du om att arbeta tillsammans med dina medarbetare?Svarar du Ja på frågan innebär det för mig att du tycker om dina arbetskamrater.

 6. Gunnar Brolin | 21 oktober, 2010 kl. 16:39 | Svara

  Kärlek och älska är starkt laddade ord med en erotisk underton. Dessa ord passar att användas till till de allra närmaste! Att använda dom i arbetslivet känns faktiskt ”sliskigt”. Men man bör tycka om och respektera sina arbetskamrater! Nu är jag en gammal pensionär och Du är förmodligen en ganska ung kille, Du Tomas och Britt likaledes en ung tjej!!

 7. Åke Sikström | 22 oktober, 2010 kl. 08:13 | Svara

  Personligen anser jag att älska, tycka om är fel ordval. För min del är ordet respektera det ord som stämmer överens bäst i sammanhanget. Jag kräver inte att mina chefer ska tycka om mej men jag kräver att bli respekterad. Själv kan jag inte tycka om alla de brukare jag arbetar mot. Däremot respekterar jag dom.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.