Annons

Äldrespecialiserad undersköterska

Äldrespecialiserad undersköterska är en ny eftergymnasial vidareutbildning för undersköterskor. Utbildningen startar i slutet av augusti – det är hög tid för den som är intresserad att ansöka!

Utbildningen är en distansutbildning som pågår under två år på halvfart (50%) och ger efterfrågad yrkeshögskoleexamen. Utbildningen innehåller bland annat kurser i äldres hälsa och ohälsa,palliativ vård, välfärdsteknologi och kommunikation och samtal. Innehållet har tagits fram i nära samarbete med arbetslivet.Innehållet har tagits fram i nära samarbete med arbetslivet. Utbildningen innehåller ej LIA-praktik (lärande i arbete) men har många kopplingar till arbetslivet på andra sätt – exempelvis gör de studerande ett kvalitets- och utvecklingsprojekt på sin egen arbetsplats inom äldreomsorgen.

En av lärarna på utbildningen heter Kristina Samuelsson som innan hon blev lärare bl a haft ett långt förflutet som enhetschef i äldreomsorgen. När vi pratar med henne berättar hon att det hänt mycket inom äldreomsorgen de senaste åren och att det känns bra med bland annat den nationella värdegrunden som är framtagen till de äldres fördel.

Som lärare för utbildningen Äldrespecialiserad undersköterska tycker Kristina det är viktigt att man får fördjupa sin kunskap men även lära sej mer om bland annat äldres hälsa och ohälsa och hur man ska kunna erbjuda äldre personer att fortsätta leva sitt liv hela livet ut. För att lyckas med detta krävs, enligt Kristina att man arbetar mer personcentrerat. Att man lär sej ta tillvara de äldres förmågor och resurser så de kan fortsätta leva sitt eget liv så länge som möjligt. Att jobba personcentrerat – se personen och utgå från varje människas önskan och förmåga.

Enligt Kristina kan det vara lätt att hamna i rutiner som styr arbetet genom att man inte reflekterar så mycket över sitt arbetssätt. “Vi måste arbeta mer med kommunikationen – hur ställer vi frågor till de äldre, hur får vi med kollegor och chefer på ett förnyat sätt att arbeta”.

Ja, som ni förstår så är det mycket och många olika ämnen som stöts och blöts i denna distansutbildning som har undervisning och handledning via en lärplattform. Under utbildningens gång samarbetar man också med kurskamrater i studiegrupper på distans och 3 ggr/termin ordnas närträffar i Skövde där man träffas, diskuterar, gör studiebesök och tar del av intressanta föreläsningar tillsammans.

Välkomna att läsa mer och ansöka (senast 1:a maj) på www.skovde.se/yhutbildning >>>

Bli den första att lämna en kommenter på "Äldrespecialiserad undersköterska"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.