Annons

Äldreomsorgens topplista MAJ 2015

Ju äldre jag bli desto klokare blir jag. Det finns en massa saker som jag inte blir med åren, men smartare blir jag faktiskt. Jag prioriterar bättre (gör det jag tycker är viktigast) och jag är mer effektiv än tidigare (får mer gjort av det jag tycker är viktigast). Vad det handlar om, tycker jag, är att ha fokus på det som är bra och det som fungerar. Det är så man förändrar det som inte är bra eller det som inte fungerar. Ta äldreomsorgen till exempel. Man kan, om man vill, ägna hur mycket energi som helst åt att prata om hur dålig äldreomsorgen är, eller skriva på sociala medier hur dålig den är (eller hur usel personalen är eller hur hemska politikerna är). Eller så kan man ägna den energin åt att faktiskt försöka påverka och förändra det man kan påverka och förändra. Själv tycker jag att förändring ofta börjar med att jag inspireras av andra. Ser hur andra gör och förstår då att det är möjligt. Det gäller både i yrkeslivet och i privatlivet. För er som på något sätt arbetar med äldreomsorg, här är en lista över bra saker jag läst om under maj månad. Människor som bestämt sig för att ändra på något eller människor som gör sådant som de tror på. Alla bidrar de på olika sätt till att göra äldreomsorgen ännu bättre. För det klart att det är möjligt.

Plats 5:Brommageriatriken stöttar man äldre människor som skrivs ut från sjukhuset, bl a har man tagit fram ett riksbedömningsverktyg. Resultatet? Mer individanpassad vård och att färre personer behöver läggas in på sjukhus.

LÄS MER:  Inte en gång till

Plats 4:äldreboendet La Casa inser man vikten av fysisk kontakt. Pussar och kramar hör till vardagen. (Man ska självfallet inte pussa eller krama någon som inte vill bli pussad eller kramad eller pussa eller krama någon om man själv inte vill. Men det är väl en självklarhet.)

Plats 3: Det är inte alla som bryr sig om huruvida man har en fast tjänst eller om man är anställd som vikarie. Men många gör det. Många tycker att vikarielivet känns otryggt. Bra på många olika sätt är det därför att Skellefteå kommun nu erbjuder alla inlasade vikarier en tillsvidareanställning på heltid.

Plats 2: Äntligen börjar det på bred front hända något med maten i äldreomsorgen. Mat är viktigt, inte minst när man blir äldre. Maten ska lagas av människor som själva älskar mat och som har den kunskap som behövs. På Holmsunds äldreboende var maten tidigare utskälld. Idag är den i toppklass.

Plats 1: Det pratas mycket om att individens behov ska stå i centrum. Men många gånger är det just prat. På Garvaregården i Olofström menar man vad säger. Personalens scheman läggs utifrån de äldres behov och önskemål.

Det här var min lista. Eftersom jag inte har koll på allt som händer i äldreomsorgen, har jag självfallet missat mycket bra som hänt. Så tipsa mig gärna.

Ha en bra vecka allesammans! Själv blir jag glad av alla syréner, så dem tänker jag njuta av. // Lill

Bli den första att lämna en kommenter på "Äldreomsorgens topplista MAJ 2015"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.