Annons

Äldreomsorgens 3-i-topp

Jag är lite förtjust i topplistor så nu gör jag en egen. Den handlar om äldreomsorg och den innehåller sådant jag gillar. Det är ingen objektiv lista och jag har inga vetenskapliga belägg för det jag säger. Se det istället som en lista över bra saker i äldreomsorgen den senaste månaden. För det är så ofta jag tänker publicera min lista, en gång i månaden. För att inte göra listan till något övermäktigt, börjar jag i liten skala. Februaris lista innehåller bara tre saker, alltsammans sådant som jag tycker bidrar till en ännu bättre äldreomsorg och som därför gott kan lyftas. Varsågoda, här är 3-i-topp från äldreomsorgen.

Plats 3: Catharina Tavakolinia
Oavsett man tycker om privata aktörer i äldreomsorgen eller vinster i välfärden, är Catharina Tavakolinia en företagare som utvecklar äldreomsorgen. Hon tänker nytt och hon ser till att genomföra sina idéer. En gång i tiden, när hon själv arbetade som vårdbiträde, drömde hon om att starta ett äldreboende som var så bra att hon själv skulle vilja bo där. Så gjorde hon det. Idag driver hon Kavat Vård, ett företag med sju nischade boenden, med t ex persisk, arabisk och hotellinriktning.

Plats 2: omvårdnadsboendet Handelsträdgården i Karlskrona
På det här boendet har man testat att ha små lappar med sensorer i inkontinensskydden på natten. Sensorerna skickar en signal till personalens surfplattor när det är dags att byta inkontinensskydd, så personalen slipper byta skydd bara för säkerhets skull. Det i sin tur innebär att folk slipper bli väckta i onödan och istället får sova hela natten. Heja er som testar modern teknik.

LÄS MER:  Smart teknisk lösning. Personlarm i klockformat!

Plats 1: Hemtjänsten i Malmö Stad
Jag är kluven till förstaplatsen, eftersom det är en nyhet som inte borde vara där, det är något som borde vara en självklarhet. För det handlar om att Kammarrätten nu bestämt att hemtjänstpersonalen i Malmö Stad har rätt till arbetskläder, vilket som sagt borde ha varit en självklarhet för länge sedan. Nu utgår vi ifrån att de kommuner som fortfarande inte förser hemtjänstpersonalen med arbetskläder, ser till att fatta beslut om att göra det. Utan att göra rättssak av det. För allt hänger ihop. Den som möts av respekt möter andra med respekt.

Sammanfattningsvis ser min topplista från februari 2015 alltså ut så här:

  1. Hemtjänsten i Malmö Stad
  2. Omvårdnadsboende Handelsträdgården i Karlskrona
  3. Catharina Tavakolinia, vd för Kavat vård

Vad tycker ni? Rätt eller fel saker på listan? Har ni tips om sådant som borde varit med så hör av er. Gör det.

Ha en skön vecka! Vi hörs! // Lill

1 Comment on "Äldreomsorgens 3-i-topp"

  1. Gunnel Johansson | 6 mars, 2015 kl. 18:31 | Svara

    I Hylte kommun har vi omsorgspersonal som brinner för sitt jobb. Därför har man fått hög ranking i olika undersökningar. Vi har en god palliativ vård återigen högt rankad. En av våra anställda har fått utmärkelse som en av Sveriges bästa undersköterskor och fick åka til Klockaregården på Öland för att få sit pris. Jag vill lyfta fram Mona Adolfsson och hennes rehabteam som lyckats så väl med aktiviteter för de äldre. Man använder mycket ny teknik, datorer, etc. Man har köpt in smartboard som används mycket i det dagliga arbetet. Det är en stor TV-skärm, alla kan se och vara delaktiga. ger många möjligheter och jag tror att man var först med detta i alla fall i Halland. På den lägger man upp korsord och så kan de äldre tillsammans lösa dessa, genom att skriva och då får de samtidigt gymnastik för hjärnan men också annan träning genom att använda armar till att skriva på smartborden, ger bra balansträning . En annan gång fin fem fel, etc Sedan lägger man upp sångtexter så att alla ser och kan sjunga med, man visar aktuella filmer, man visar från OS och andra idrottshändelser det är bara fantasin som sätter stopp för vad man använder detta hjälpmedel till. Utöver detta många andra aktiviteter som inte så lätt beskrivs i några ord utan borde ses och få beskrivet av de som jobbar med detta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.