Annons

En blick in i framtiden!

Hur ser det ut den närmsta framtiden inom äldreomsorgen? Kommer personalen att räcka till? Hur blir det när allt fler bor kvar hemma trots ålder och svårigheter att klara sej? En blick in i framtiden och intressanta iakttagelser ger Mats Olsson på Rikskonferensen “Kvalitet inom äldreomsorg”.

Den 18 och 19 mars är det återigen dags för Rikskonferensen “Kvalitet inom äldreomsorg” där man bland annat kommer prata om framtidsspaning. Mats Olsson är ansvarig för vård och omsorg på Kairos Future. Han har stor erfarenhet av att leda framtidsprojekt och har bland annat genomfört studier beträffande generationsskiftet för bemanning inom vård och omsorg. Vi fick en pratstund med honom för att få reda på lite mer vad han ska prata om på konferensen.

Som läget ser ut nu, berättar Mats, är snittiden ungefär 6 mån som man bor på ett äldreboende och det är i de flesta fall endast de svårast sjuka som får plats. Platsbristen idag är så stor vilket betyder att vi nu och framåt kommer få jobba mer efter “Kvarboendeprincipen”. Vad det innebär kommer Mats förklara och ge exempel på.

I dag försvinner även vårdplatser och ex dagskirurgin ökar, dvs ingrepp görs snabbt och sedan skickas man hem direkt vilket leder till mer vård i hemmet. Mats kommer under sin föreläsning bland annat berätta om projekt där man redan jobbar med lyckade samarbeten kommuner och landsting emellan för att lösa hemgångar, övergångar mm bättre. Man kommer även få jobba efter en “Gör-det-själv hälsa” fortsätter Mats, dvs hitta hjälpmedel, rutiner och teknisk utrustning som gör att de äldre klarar sej själva så länge och så mycket som möjligt.

Personalbristen är och kommer fortsätta vara stor och den yngre generationen som är på väg in har både synpunkter på dagens vård och på hur de själva skulle vilja jobba. Mats har intervjuat ett stort antal ungdomar och de har mycket intressant och tankeväckande att bidra med. De ungdomar han pratat och intervjuat har ett stort hjärta och vill verkligen finnas för de äldre om förutsättningarna ändras och deras ideér tas tillvara. Mer exakt vad han kommit fram till i sina intressanta samtal med ungdomarna tar han upp under föreläsningen.

Den personal som i framtiden arbetar i hemtjänsten kommer behöva klara många saker på egen hand när de är ute hos de äldre. Hantering av teknisk medicinsk utrustning och uppkopplingar, ja i stort sett hela spektrat från ehandel till ehälsa kommer bli vardagslösningar i hemmen där mycket av ansvaret ligger hos hemtjänstpersonalen. Vad kommer detta kräva för kompetens? Vilka befogenheter behöver personalen ha? Ja, det är relevanta frågor som Mats belyser under sitt framträdande.

Mycket spännande, intressant och tankeväckande bjuder alltså Mats Olsson på i sin föreläsning “Framtidens medarbetare och kompetens med avstamp i generations- och värderingsskiftet” den 18 mars.

Välkomna att läsa mer och anmäla er till konferensen här >>>

Bli den första att lämna en kommenter på "En blick in i framtiden!"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.