Annons

”Äldre”

Hittills har jag ägnat en ganska stor del av mitt yrkesliv åt sådant som på något sätt har med ”äldre” att göra. Därför har jag också funderat en del på vad som menas med ”äldre”. Alltifrån ”äldre” i ordet ”äldreomsorg” till ”äldre” i arbetslivet. Förvånansvärt ofta har jag hört chefer säga att de inte vill satsa på sina ”äldre” medarbetare (eftersom de ändå snart ska gå i pension) eller att det inte är någon idé att försöka lära de ”äldre” i arbetslaget något nytt (eftersom de har så svårt för att lära sig nya saker).

”Äldre” kan naturligtvis ställas i relation till ”yngre”. Jag är t ex äldre än mina barn och mina föräldrar är äldre än jag, och det är det inte så mycket att säga något om. Vad jag tänker på i det här sammanhanget, är hur vi använder ordet för att beskriva och likställa en grupp personer, som egentligen inte har något mer gemensamt än att de råkat leva ett visst antal år. Dessutom ett oklart antal år, ”äldre” kan man trots allt bli kallad under väldigt många år och därmed under en stor del av sitt liv.

Det håller inte längre, sättet vi använder ordet ”äldre” på. Vår kronologiska ålder, dvs den som talar om hur länge vi har levt, säger nämligen ingenting. Ingenting om var och ens förmågor eller var och ens oförmågor. De individuella skillnaderna är nuförtiden så stora att vår ålder faktiskt inte är mer än ett nummer. Numera vet vi genom forskning dessutom att våra fysiska och mentala förmågor inte per automatik förändras bara för att vi levt ett visst antal år och även om det är vanligt att syn och hörsel försämras när vi åldras, går den försämringen att kompensera med hjälpmedel av olika slag. Ännu mer intressant är det faktum att ålder i sig inte har något med förmågan att lära sig nya saker att göra, vilket både arbetsgivare och vi som individer borde ta till oss. Den arbetsgivare som tror att en sextioåring är passé, har helt enkelt fel. Precis som den sextioåring, som tror att hon eller han inte kan lära sig nya saker, har fel.

LÄS MER:  Jämför du?

Det om detta. Vill ni veta mer om vad som ev händer när vi åldras, rekommenderar jag rapporten  ”Vad blir sämre och vad blir bättre när man blir äldre?” från Delegationen för senior arbetskraft.

Ha en fin vecka allesammans! // Lill

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

Bli den första att lämna en kommenter på "”Äldre”"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.