Annons

Äldre har rätt till inflytande, men bara om det passar med rutinerna

Valfrihet, inflytande och värdighet är slagord i den politiska debatten om äldreomsorgen. Samtidigt visar en ny avhandling att äldre som bor på äldreboende har mycket små möjligheter att bestämma över sin vardag. Många får inte bestämma när de ska gå och lägga sig, vilka dagar de ska duscha, vilka kläder de ska ha på sig eller om de vill ha sovmorgon. Läs mer på mynewsdesk.se>>

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

5 Comments on "Äldre har rätt till inflytande, men bara om det passar med rutinerna"

 1. Gunnar Brolin | 23 mars, 2010 kl. 06:31 | Svara

  Oj vilken viktig avhandling av Tove Harnett! Hennes försvar Den 26 mars skulle vara av stort intresse för alla innom äldrevården. Hoppas verkligen att alla berörda får ta del av den. Känslan jag har är att alltför många äldre tvingas i säng innan de själva vill och det är väl att tumma på deras integritet. Eller hur?

 2. Jag tror inte någon tvingas i säng mot sin vilja men däremot tror jag att de som bor på ett boende anpassar in sig till de rutiner som skapats både medvetet och omedvetet i organisationen. Vi inom vården förstår nog inte vilken otrolig makt vi har, vi har frågat om de vill och då agerar vi utifrån det. Och sedan när det blir kritik så beror det alltid på att vi är för lite personal. Vilket inte är sanningen alla gånger utan det kan vara så att bemanningen är inte utifrån verksamhetens behov utan mer utifrån våra behov och möjligheter att få ut sin arbetstid osv. Det ska bli mycket intressant att ta del av denna avhandling!

 3. Gunnar Brolin | 23 mars, 2010 kl. 12:40 | Svara

  Nog är det väl så att det på äldreboenden eller vårdinrättningar är två olika viljor som ställs mot varandra. De starka viljorna hos den aktiva personalen som är mitt i livet och karriären, de viljorna ställs mot äldre ofta kognitivt försvagade viljor som åter har fått lära sej att underodna sej allt och alla. Det är säkert svårt att balansera dessa två så olika viljor. En liten erfarenhet har jag av min frus mångåriga vård på dag och växelvård och den personalen klarar balansgången med bravur. Men jag har också hört annat!!

 4. Roy Blad Husiegårds äldreboende | 24 mars, 2010 kl. 12:43 | Svara

  Det finns bra äldreboende som tar stor hänsyn till de boendes önskemål avseende, gå och lägga sig, kläddval osv.
  Men tyvärr finns det det även allför många äldreboende idag som dansar efter personalens schema.
  På endel ställe strävar de efter att bli effektivare, ett begrepp som överhuvud taget inte borde få förekomma inom vård och omsorg.
  Mat och dess servering är ett typexempel på just detta, hur vi har blivit mer effektiva, men till vems glädje kan man fråga sig.
  Jag tror det är dags att backa tillbaka och se detaljer och det småskaliga i våra äldreboende.
  Vårda de äldre må vi ha blivit bättre på, men den sociala omsorgen har halkat efter, där var vi bättre förr då tempot inte var så högt.
  Tyvärr är det vanligaste svaret de äldre får idag då de öppnar munnen- Kommer snart, Inte nu.

 5. I vissa fall vill de inte ta upp dem ur sängen så det tror jag visst på att de tvingas lägga sig på vissa tider och så vidare. Duscha det gör personalen när de vill.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.