Annons

Åldrande i ett åldersfixerat land

“Det är inte åldringsvården som är ett helvete – utan själva ålderdomen”, skriver Britta Svensson i en krönika i Expressen och i slutet av den här texten ska ni få länken till den. För det är en tänkvärd krönika, åtminstone har den varit det för mig. Inte minst för att den fått mig att ifrågasätta min egen syn på åldrande. Hur jag förhåller mig till mitt eget åldrande, det är väl en sak, det är trots allt upp till mig men frågan är om jag inte också lägger mig i andras åldrande och har åsikter om det. (Det behöver jag fundera mer på och det tror jag att det är fler som behöver göra.)

Britta Svensson skriver att Sverige är världens mest åldersfixerade land. Om det är sant eller inte, det vet jag inte, men åldersfixerade det är vi och en konsekvens av det kan då bli att man måste låtsas att man är ung eller åtminstone yngre än man är.  Att inget har förändrats, att man är den man alltid varit. Och i vår rädsla för att åldras kan det vara svårt att se andra åldras. Inte minst när det gäller våra anhöriga. Vi vill gärna att de fortsätter att vara som förr, fortsätter att orka med och fortsätter att vara intresserade av samma saker som de tidigare intresserat sig för.  Alltifrån socialt umgänge och promenader till vackert dukade bord och ett gott vin till maten. Trots att de själva kanske inte längre bryr sig.

Själv tycker jag att man ska akta sig för att dra alla över en kam och dessutom kan det finnas fördelar att åldras i ett land som tillåter att äldre människor ägnar sig åt samma saker som yngre. Men grundfundamentet måste ändå vara att att människor är olika och att vi dessutom möjligen blir mer och mer olika ju äldre vi blir. Äldre människor har inte samma önskemål eller ens samma behov (det har naturligtvis inte yngre människor heller, men det är inte en fråga för äldreomsorgen). Med det sagt, läs gärna Britta Svenssons krönika där hon bl a skriver så här: ”Sammantaget kan man säga att det inte är åldringsvården som är ett helvete, som vi låtsas i Sverige, utan själva ålderdomen. Vi tror att gamla förnekas umgänge, sex, vin till maten och utevistelse. När sanningen i själva verket är att en del inte längre vill ha det.”  Här är länken… // Lill

LÄS MER:  Vaccinationskrav?

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

Bli den första att lämna en kommenter på "Åldrande i ett åldersfixerat land"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.