Annons

Aktiv dödshjälp

En av rubrikerna i nyhetsbrevet den här veckan är ”Sjuksköterska avslutade sitt liv på klinik för dödshjälp”. Den artikeln handlar om en brittisk sjuksköterska, med lång erfarenhet av palliativ vård, som med hjälp av läkare i Schweiz valt att ta sitt eget liv (dödshjälp är lagligt i Schweiz). Sjuksköterskan var 75 år och tyckte att det var avskyvärt att åldras. Inte heller ville hon att andra skulle minnas henne som ”en gammal dam som stapplar fram på gatan med en rullator”. Så såg hon på det och det var naturligtvis upp till henne. Precis som det är upp till schweizarna att ha en lagstiftning som tillåter att läkare hjälper människor att avsluta sina liv, eller ta livet av sina patienter, det beror på hur man ser det. I Sverige är aktiv dödshjälp enligt lag inte tillåtet. Du kan inte få läkarhjälp om du vill dö. Vill du själv avsluta ditt liv får du göra det på egen hand. Så är läget idag, men lagar kan ändras och jag tycker mig uppfatta att frågan om dödshjälp lyfts allt oftare i Sverige.

Det är komplicerad fråga, möjligen en av de svåraste frågorna som finns. Det finns starka etiska argument både för och emot. Särskilt svårt blir det eftersom ett beslut är oåterkalleligt. Man kan inte ändra sig. Är man död så är man död. Jag ska inte argumentera för vare sig det ena eller det andra, jag är inte ens säker på om jag själv tänkt färdigt och vet var jag står. Däremot vill jag lyfta frågan även här. För den är på väg in på allvar och vi kommer att behöva ta ställning till den de närmaste åren. Viktigt är därför att vi tar oss tid att fundera kring alla de argument och frågor som finns.  // Lill

LÄS MER:  Roligt på jobbet

1 Comment on "Aktiv dödshjälp"

  1. Har man sett det tårdrypande slutet i Clint Eestwods film ; Million dollar baby, då förstår man nödvändigheten av att frågan kommer upp till debatt.

    Ett exempel så gott som något!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.