Annons

Hej!
Jag saknar artiklar om salutogent synsätt på bloggen och vill därför passa på att varmt rekommendera Peter Westlunds och Arne Sjöbergs bok ”Antonovsky – inte Maslow – för en salutogen omsorg och vård”, som är utgiven av FortbildningsFörlaget. Det är i allra högsta grad aktuellt att uppmärksamma med tanke på att äldreomsorgsmässan den 5-6 november har just temat ”Salutogen äldreomsorg”.

Det salutogena synsättet, som Aaron Antonovsky introducerat med utgångspunkt i hälsans och välfärdens gudinna i den romerska mytologin – Salus, handlar om att fokusera på faktorer som främjar hälsa. Boken tar upp olika jämförelser mellan sjukdomsorienterad respektive situationsorienterad praktik liksom jämförelse mellan omsorg utifrån Maslows och Antonovskys aspekter. Det väcker tankar och funderingar kring våra värderingar, förhållningssätt, attityder och beteenden. Likaså vad gäller betydelsen av vilka begrepp vi använder, om vi säger lägenhet eller rum, är relationsorienterade eller uppgiftsorienterade, om vi talar om allaktivitetshus eller korridorer och om vårt system är slutet eller öppet. Axplock och utdrag ur boken med frågeställningar är lämpligt att ta fram och reflektera kring på t.ex. arbetsplatsträffar eller varför inte låta medarbetare bli cirkelledare och starta studiecirklar på temat med boken som utgångspunkt.
Med vänlig hälsning
Jim-Alex Minorsson Hirschi
Enhetschef

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

6 Comments on ""

 1. Maria S Jönsson, enhetschef Odins DV, Uppsala kommun | 6 november, 2008 kl. 12:35 | Svara

  Kul att fler inom omsorgerna är intresserade av det salutogena tänkandet! Inom Arbetsmarknadsinsatser och Vuxenutbildning i Uppsala kommun jobbar vi med ett salutogent synsätt i botten. Vi söker just nu pengar för att utbilda alla arbetshandledare inom daglig verksamhet enligt LSS i ett salutogent arbetssätt.

 2. Hej , jag läste just ditt inlägg och vill sänka en liten kommentar.Jag har läst boken du rekommenderar och den har hos mig väckt så många goda tankar att jag i mitt utvecklingsarbete, om hur man gör god vård dokumentation inom åldringsvården vill utgå från ett salutogenesiskt synsätt. Jag har en känsla av att vi utgående från det synsättet har en mycket större möjlighet att ge kvalitativt god vård.h.Maria

 3. E.M. Bengtsson | 22 november, 2009 kl. 12:55 | Svara

  Finns det någon som har ” färdiga frågor och exempel” som jag kan använda som studiecirkels material, i salutogent synsätt.

 4. Hej vad kul att du tog upp just den boken, den är så underbar att läsa och det är ju vad vi alla vill att man ska utgå ifrån. Att ta hand om det friska hos den äldre, bevara det så länge som möjligt, för ett rikare innehåll i sitt egna liv. Jag själv går en utbildning som äldrepedagog där läser vi just nu denna bok. Tycker verkligen att alla som arbetar idag med äldre borde läsa den och ta den till sitt hjärta. //Maud Holmberg

 5. Hej! Det blir mycket intressant och ännu mer givande när vi börja diskutera salutogent förhållningsätt på alla nivåer. Studiecirklar/reflektionsgrupper är en bra form. Blir intressant hur vi i våra organisationer även kommer att utveckla salutogen handledning samt det salutogena ledarskapet. Framtiden blir en spännande resa att vända ut och in på våra strukturer och vår organisationskultur för att nå ökad kvalitet.

 6. Jan Hedberg, restaurangchef AB Blomstergårdar | 28 oktober, 2010 kl. 16:25 | Svara

  Jag vill tipsa om en fin bok om salutogen vård som gjorts av Tre Stiftelser i Göteborg. Man blir mycket inspirerad av vad som sägs i den samt trevligt med alla härliga bilder från olika aktiviteter i verksamheten. Skaffa den!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.