Annons

Ljuset i tunneln!

Snart är det jul och året går mot sitt slut. Ett “skitår” som många uttrycker det. Pandemi, isolering, alltför många dödsfall, restriktioner, missförhållanden på äldreboenden och i hemtjänsten, brist på hygienrutiner, IVO:s granskning, Coronakommissionens första uttalande osv. Ja, eländesrabblandet kan göras hur långt som helst. Vi matas med dessa rubriker dagarna i ända. Men med dessa rader vill vi försöka fokusera på det som faktiskt är ljus i tunneln – för äldreomsorgen.

Äntligen har fokus hamnat på de äldre och på äldreomsorgens personal!
Inte en dag för tidigt.

Det diskuteras högt o lågt om allt från Äldreomsorgslag, anställningsvillkor, chefernas situation, läkare/sjuksköterskor på boenden, organisation och arbetsmiljö inom hemtjänsten, produkter och tjänster till äldre som underlättar vardagen, digitalisering och välfärdsteknik som skyndas på och prioriteras, kompetensutveckling och Äldreomsorgslyft osv.

Lena Hallengren (socialministern) uttalade nyligen att “Kvaliteten i äldreomsorgen är ojämn” och det kan vi nog alla hålla med om. För mitt i allt får vi heller inte glömma alla verksamheter som fungerar bra och väldigt bra; personal som trivs, duktiga omtyckta o kompetenta chefer, äldre som mår bra i sina boenden eller hemma med hemtjänst, äldreboenden utan smitta, verksamheter med låg personalomsättning, utbildad personal, hemtjänstteam, egna kockar på boenden, implementerade välfärdstekniska lösningar och ökat internetanvändande bland äldre, aktiviteter och engagerad personal mm.
.
Det är de här goda exemplen vill vi fortsätta att lyfta tillsammans med er oavsett om ni arbetar i äldreomsorgen, är äldre, anhörig eller företräder ett företag/myndighet/organisation som har något bra som lyfter äldreomsorgen framåt. Vi vill ännu mer visa att det finns verksamheter, kommuner, organisationer, personal, personer och företag som jobbar åt rätt håll.

LÄS MER:  Ett modigt debattinlägg

I vår facebookgrupp “En ännu bättre äldreomsorg” där medlemsantalet ökar varje dag (fn över 13 700 medlemmar) ser vi dagligen personer som delar och visar hur man har det och vad man gör på dagarna. Ni får gärna fortsätta berätta hur ni jobbar, hanterar isolering, aktiviteter, hälsa, mat, ställa frågor till varandra mm så lovar vi att under 2021 bjuda in ytterligare politiker och beslutsfattare till vårt nyhetsbrev och våra olika sociala mediekanaler så de kan gå in och delta, läsa och få tips och idéer – det är ju från er det ska komma! Det är val om två år och det kommer garanterat handla om äldres situation och om äldreomsorgens personal i betydligt större utsträckning än tidigare. Äntligen!

Tack till alla er som läser och följer oss, till våra samarbetspartners och till alla er som delar med er av era erfarenheter och händelser på era arbetsplatser. Allt gott önskar vi er och hoppas ni fortsätter kämpa på och är med oss under 2021 där vi fokuserar på alla de ljus vi ser där inne i tunneln!

Om skribenten

Linda Marklund
VD och Marknadsansvarig Min Sektor AB
Telefon: 0703-404020 | Twitter: | E-post: linda@minsektor.se

Bli den första att lämna en kommenter på "Ljuset i tunneln!"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.