Annons

Ny teknik i vården: Hälsodagboken

De senaste veckorna har vi vid ett par tillfällen skrivit om Hälsodagboken, som är en dagbok där patienten själv dokumenterar och rapporterar sina symtom och värden med hjälp av en digital penna. På vanligt sätt skriver du på ett vanligt papper. Informationen går sedan från pennan till den ansvariga läkaren eller sjuksköterskan, som läser informationen och gör en bedömning av ditt hälsotillstånd.

Vi på Äldrenytt gillar ny teknik, och därför ringde jag upp Leili Lind vid SICS East Swedish ICT och Linköpings universitet. Hon är forskare och en av dem som, tillsammans med Linköpings avancerade hemsjukvård (LAH) och Phoniro Systems, utvecklat Hälsodagboken. I tretton år har hon forskat inom området och för ett år sedan påbörjades en stor studie med Hälsodagboken.

Eftersom patienterna som använder Hälsodagboken är äldre och inte så vana vid ny teknik valde forskarna den digitala pennan. ”För även om det är vanligt med datorer och pekplattor idag, är det inte lika vanligt bland äldre patienter. Det finns fortfarande en digital klyfta i samhället. Vi har i våra tidigare studier visat att äldre, svårt sjuka patienter kan använda den digitala pennan för att rapportera sitt hälsotillstånd till sjukvården. I framtiden vill vi även prova en annan typ av teknik, men just nu passar den digitala pennan bäst”, säger Leili Lind.

I en tidigare mindre studie med Hälsodagboken deltog äldre, svårt sjuka hjärtsviktspatienter. Studien visade att patienterna kände sig tryggare, lärde sig mer om sin sjukdom och blev mer uppmärksamma på sina symtom. Även anhöriga upplevde en ökad trygghet. Under studietiden behövde ingen av patienterna åka till sjukhuset vid försämring av sin hjärtsvikt.

Den större studien ska pågå i tre år och bland annat visa om sjukvården sparar pengar och om patienternas livskvalitet förbättras genom användning av Hälsodagboken.

Här är några länkar om du vill läsa mer om Hälsodagboken:
Med ehälsodagbok upptäcks försämringar tidigt (artikel i tidningen Vårdfokus)…

Goda resultat för Hälsodagboken (Forskningsnyheter på Linköpings universitets hemsida)…

Direktlänk till vetenskapligt publicerad artikel…

KOL-patienter skriver sig friskare (artikel i Östgöta Korrespondenten)…

Bli den första att lämna en kommenter på "Ny teknik i vården: Hälsodagboken"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.