Annons

Tankarna landar inte. (Tillbaka från semestern.)

Nu har jag suttit och stirrat på ett blankt worddokument i nästan två timmar och det går bara inte. Jag vet inte vad jag ska skriva om. Jag är helt tom i huvudet. Eller snarare helt full. På ett väldigt ostrukturerat sätt. Tankarna landar inte, leder inte till någon vart. Ett par sekunder tänker jag på att om du behöver väldigt mycket hjälp från hemtjänsten så är det billigare för kommunen att du flyttar in på ett äldreboende. Det finns så att säga en kritisk gräns. Det har jag hört ett antal personer diskutera i eftermiddag. Så släpper jag den tanken och istället tänker jag på att det i Indien varje år examineras 350 000 ingenjörer och kan vi verkligen konkurrera med dem? Det har jag nämligen under dagen hört någon annan prata om. Därefter snabbt över till att tänka min farmor, som innan hon blev riktigt gammal och dog, sa att det retade henne att hon inte skulle få veta hur det gick. Med världen och barnbarnen och socialdemokraterna och hemstaden Jönköping och vad hon nu menade. Men innan jag hunnit fundera på vad hon menade, har jag istället börjat vissla på signaturmelodin till Albert och Herbert, en tv-serie från min barndom (jag gillade aldrig den serien).

Så står det till i mitt huvud. För jag har idag, efter en lång semester, börjat jobba igen. På riktigt. Inte bara en timme då och då eller svara på några mejl eller telefonsamtal, utan börjat jobba fullt ut, och det har uppenbarligen varit för mycket för mig. Jag borde inte ha rivstartat.

LÄS MER:  Röstens betydelse

Därför säger jag bara att jag hoppas att ni haft en skön sommar (och fortfarande har) och att ni som är tillbaka på jobbet tycker att det känns någorlunda bra. Oavsett om ni har ett huvud som är lika rörigt som mitt eller om ni klarat övergången lite smidigare. (Fast det vore i och för sig skönt att höra att åtminstone någon av er känner igen er. Hur det kan vara första dagen på jobbet efter semestern.)

Ha det gott i augustisommaren. Vi hörs igen nästa vecka. // Lill

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

5 Comments on "Tankarna landar inte. (Tillbaka från semestern.)"

  1. En trevlig sak med Din blogg är att det inte alltid är de där självklart, seriöst angelägna frågorna som dyker upp. Efter att ha suttit ett par veckor med viss stiltje i min kommunala ankdamm kan jag definitivt känna igen mig. Fast i ditt fall är det väl upp till dig att se till att arbetadagen blir välfylld, för min del är det situationen i verksamheterna som avgör om det blir full fart eller lugna gatan. Men att tankarna inte landar eller är någonstans där de inte nödvändigtvis gör rätt nytta kan jag känna igen. Jag brukar intala mig att det är så med alla jobb och att det krävs stunder eller kanske perioder med mer reflexion och eftertanke, inte alltid pang på rödbetorna… Jag tror att själva bloggformatet inbjuder till detta ”halvpersonliga samtal”, ibland är det lättare att uttrycka sig i skrift, och med en obekant men närvarande mottagare. Ser fram emot nästa brev med en tung frågeställning att debattera! Eller fler fritt flygande funderingar!

  2. Tack Anders. Både för uppskattande ord och för att du känner igen dig (skönt att höra)! Och jag tror som du, att det krävs stunder av reflektion och eftertanke, och definitivt även för yrkesgrupper som arbetar mer hands-on. / Vi hörs!

    • Tack själv. Håller med om att det är i det dagliga arbetet med äldre som man särskilt behöver få tid att stanna upp och höja blicken.

  3. Jonas Folcker KUNGSBACKA | 16 augusti, 2012 kl. 14:45 | Svara

    Indien med sina 1,21 milliarder invånare har säkert till skillnad från Sverige behov av 350.00 nya ingeniörer varje år. Fler och fler europeiska företag utlokaliserar en hel del logistiktjänster till Indien. Skulle vara intressant att få höra hur man där har det med sin äldreomsorg. Där finns ju i alla fall gott om folk! Kanske vi skulle utlokalisera en del av vår äldreomsorg dit? Svensk äldreomsorg är trots en del skandalfall bra i teorin, men brister praktiken nästan över allt p.g.a. otillräckligt antal vårdpersonal.

  4. ja, jag har kvar några semesterdagar att njuta av! jag har dock valt att mjukstarta övergången från semester med arbete tor-fre, dessa dagar ska jag ha som PLARERINGSdagar för mig själv! Det har aldrig fungerat för mig att gå in 100% från första dagen, det är nånting jag kommit på för några års sedan. Hoppas att du kommer igång snart och känner dig utvilad efter din semester. mvh

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.