Annons

”Det känns som en upprättelse”

Socialstyrelsen riktar nu hård kritik mot Piteå kommun för att ha skurit ner så på bemanningen att dementa lämnas ensamma på natten. Man påpekar särskilt att Socialnämnden inte lyssnat på personalens larm.
– Det känns som en upprättelse, säger undersköterskan Elisabet Swills på Öjagården. Läs mer på ka.se>>

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

1 Comment on "”Det känns som en upprättelse”"

 1. När för lite pengar anslås till äldrevården så slår det direkt mot vårdtagaren på ett ganska brutalt sätt. Med låg personaltäthet så minskar vårdkvalitén drastiskt.

  Utbildning till personalen är också en mycket viktigt.

  Jag har själv erfarenhet som anhörig till demensboende äldre förälder och har sett en hel del under de senaste åren från olika vårdboenden. Nedan mina egna reflektioner och erfarenheter.

  – För glesa blöjbyten som medför klåda och obehag som i sin tur skapar oro med skrik och jämmer. För glesa blöjbyten ger också lätt upprepade urinvägsinfektioner. Kliar det så kliar man tillbaka med resultat att det sitter kvar smuts under naglar och runt nagelband som i sin tur kan ge t.ex. ögoninflammationer när fingrarna hamnar i ansiktet eller magproblem då det stundtals äts med händerna. För att lösa detta krävs det att det finns personal som har tid att hjälpa till i stunden med dessa viktiga detaljer.
  – Tandborstning så gott som obefintlig
  – Personlig hygienen är mycket dålig, max en dusch/vecka
  – Får inte egen tid på toaletten, det får hamna i blöjan, finns inte tid till att vänta på toalettbesöket.
  – Alla kläder, sängkläder etc. blandas mellan de boende, även om de är tydligt uppmärkta.
  – Städning och renhållning av den boendes rum och våtutrymme är dåligt, ingrodd smuts på golven och snuskiga handfat etc.
  – Ingen att hålla i handen vid oro och ängslan, tröst och kärlek är obefintligt.
  – Läggs på rummet och TV:n sätts på med hög volym, när jag kommer på besök och kommer in på rummet ligger min förälder med skräckslagen blick naken ovanpå sängen och fryser (öppet fönster) och är nedsmetad i sin egen avföring.

  Jag kan göra listan lång men sätter punkt här, jag tror budskapet har gått fram.

  Det konstiga är att vi som är pigga och friska och befinner oss mitt upp i livet inte tycks förstå att det här kanske kommer drabba oss själva en dag. Har vi tur så dör vi knall och fall, men många av oss kommer sitta där en dag med en smutsig blöja om vi inte tar tag i detta problem.

  Det behövs pengar till äldrevården och det behövs utbildning till personalen och en stor portion av empati.

  Karl – http://vardboendeforum.se/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.