Annons

100 procent är nöjda

I veckans nyhetsbrev kan ni läsa att Färgelanda kommun har Sveriges bästa hemtjänst. Så kan ni läsa att Lessebo kommun har Sveriges bästa hemtjänst. Och så är det. Båda kommunerna har Sveriges bästa hemtjänst, om man frågar de äldre själva. I ingen av kommunerna är man bäst på allt, men sammantaget är 100 procent av de äldre nöjda eller mycket nöjda med hemtjänsten och det är inget annat än fantastiska siffror. Man kan naturligtvis diskutera vad som är ”bästa hemtjänsten”, det beror alltid på vem man frågar. Men i mitt huvud finns det åtminstone ingen mer relevant grupp att fråga än dem som faktiskt använder en tjänst. Så stort grattis till alla er som arbetar i Färgelanda och Lessebo och inte minst grattis till dem som får service, omsorg och vård från er.

Öppna jämförelser, dvs SKL´s sammanställning av olika kvalitetsparametrar i äldreomsorgen, är inget perfekt jämförelseverktyg (något sådant finns inte). Det är inte alltid exakt jämförbar statistik som lämnas in för sammanställning och ibland skrivs det fel och hur eller i vilken utsträckning de äldre själva besvarar frågorna kan också skilja sig åt. Precis som en massa andra förutsättningar ser olika ut. Men oavsett. Här gäller det att inte gå i försvar eller hänga upp sig på detaljer. För i Öppna jämförelser finns mycket att lära. Både om den egna hemtjänstverksamheten och om samma verksamheter i andra kommuner. Allt öppet och tillgängligt. Inga affärshemligheter utan fritt fram att ta reda på hur de bästa gör. Och i just det här fallet är det Färgelanda och Lessebo som är bäst!

Allt gott! // Lill

LÄS MER:  En bra fråga att ställa sig själv

Ps. När det gäller den här delen av Öppna jämförelser bygger resultatet på den enkät som Socialstyrelsen gör. Här kan ni läsa vilka konkreta frågor det är de äldre har svarat på. 

1 Comment on "100 procent är nöjda"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.